Nörobilim alanında araştırmalar yapan Alex Korb her gün kendinizi mutlu etmenin küçük ve basit yolları olduğunu belirtiyor. Örneğin, parlak ışığın olduğu zamanlarda daha çok güneş gözlüğü takarak ya da 2000 tablet çikolatanın verdiği zevke sadece gülümseyerek sahip olabileceğinizi biliyor muydunuz? Korb’un önerdiği 5 alışkanlığı hayatınıza geçirerek daha mutlu bir hayata kavuşabilirsiniz.

  1. En Mutlu Olduğunuz Zamanlarda Dinlediğiniz Müzikleri Dinleyin

Müziğin beyni etkileme şekli ilginçtir. Size bu müziği daha önce dinlediğiniz anları hatırlatır. Örneğin, hayatınızda en mutlu olduğunuz zaman üniversite yılları ise o dönemde dinlediğiniz müzikleri dinlemek, hayatınızın en mutlu anlarıyla tekrar bağlantı kurmanızı sağlar ve sizi bugün de mutlu eder.

  1. Beyninizi Gülümseyerek ve Güneş Gözlüğü Takarak Kandırın

Beyniniz her zaman zeki olmadığı için bütün bilgileri gelişi güzel toplar ve ipuçları arar. Alex Korb’a göre beyin vücutta olan her şeyi hisseder ve aldığı bütün bu bilgileri dünya hakkında nasıl hissedeceği konusunda karar vermek için kullanır. Mutlu hissetmek nasıl sizi gülümsetiyorsa, gülümseyerek de mutlu olabilirsiniz. Yani beyin, bu bilgiyi “Gülümsüyorum, o zaman mutlu olduğum anlamına geliyor” şeklinde yorumlar. Gülümsemek 2000 tablet çikolatanın veya 25 bin doların verdiği zevk kadar beyne zevk verir.

Güneş gözlüğü takmak da benzer etkiyi yapar. Şöyle ki, parlak ışık gözlerinizi kısmanıza neden olur. Gözleri kısmak da üzgün olduğunuz izlenimi yaratır ve beyin de bunu mutsuz olduğunuz şeklinde yorumlar. Güneş gözlüğü taktığınız zaman gözlerinizi kısmak zorunda kalmazsınız ve beyninize üzgün olduğunuz şeklinde sinyal göndermemiş olursunuz.

  1. Kendinizi Stresli Hissetiğinizde Hedeflerinizi Düşünün

Araştırmalara göre, bir hedefinizin olması dünyayı nasıl gördüğünüzü değiştirir. Dolayısıyla, stresli veya kendinizi baskı altında hissettiğinizde uzun dönemli hedeflerinizi düşünün. Bu beyninize kontrol duygusu verecek; kendinizi daha iyi ve motive hissetmenizi sağlayacak dopamin hormonunun üretilmesine neden olacaktır. Alex Korb’a göre, her şeyin berbat olduğunu, hiç ilerleme kaydedemediğinizini düşündüğünüz anlarda “Benim uzun vadeli hedefim nedir? Neyi gerçekleştirmeye çalışıyorum?” diye beyninize hatırlatma yapmak bakış açınızın değişmesine ve beynin “Hedeflerime ulaşmak için çalışıyorum. Benim için anlamlı bir şeyi başarıyorum” hissine ulaşmasını sağlar.

  1. Uykunuzu İyi Alın

Depresyon uykunun en büyük düşmanıdır. Ancak bu iki taraflı çalışır: Depresyon uyku kalitenize zarar verebileceği gibi, kötü uyku da sizi depresyona sokabilir. Peki uyku kalitenizi nasıl yükseltirsiniz? Bunun için Alex Korb; gün ortasında güneş ışığı almanızı, geceleri de loş bir aydınlatmaya sahip bir ortamda kalmaya çalışmanızı önerir. Uyumak için rahat bir ortamınızın ve bir uyku ritüelinizin olması beynin uykuya hazırlanmasını sağlar. Örneğin her gün aynı saatte yatağa yatmak ve uyumadan önce şükretmek uyku kalitenizi etkiler.

  1. Erteleme Huyunuzdan Vazgeçin

Eğer erteleme huyunuzdan vazgeçmek, iyi alışkanlıklar oluşturmak istiyorsanız stresinizi azaltmanız gerekir. İşleri ertelemek bir kısır döngü yaratır. Bir işi, bir projeyi yapmayıp, ertelediğiniz zaman o işi tamamlamak için az zamanınız kalır. Az zaman sizi strese sokar ve daha çok ertelersiniz. Daha çok ertelediğiniz için daha çok strese girersiniz, vb şeklinde bu döngü uzayıp gider. Alex Korb’a göre, beynin prefrontal korteksi stres tarafından devre dışı bırakılır ve bu nedenle bize hemen zevk veren şeyleri yapmayı tercih ederiz. Bunu önlemek için sormamız gereken şudur: “Beni ulaşmak istediğim hedefime bir adım daha yaklaştıracak ve şimdi yapabileceğim o küçük şey nedir?”

Bonus: Her Sabah Bir Arkadaşınızla Yürüyüşe Çıkın

Özellikle havanın güzel olduğu zamanlarda yürüyüş yapmak hem egzersizin faydalarını vücudunuza taşır hem de gün ışığına çıkmak uyku ve serotonin sistemi üzerinde olumlu etkilerde bulunur. Eğer bunu her gün yapabilirseniz bir süre sonra alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Ertenler Sigorta Öneriyor! Unutmamalısınız ki, hayatta mutluluk veren şeyler gayet küçük ve çok yakınımızdadır. Alex Korb’un tavsiyelerine uyarak sizi her daim mutlu edecek küçük alışkanlıkları edinebilirsiniz. Mutluluk üzerinde olumsuz etkileri bulunan stresi engellemek ve kontrol altına almak önemlidir. Hayatınızdaki belirsizlikler de sizi strese sokar. Kendinizin ve sevdiklerinizin geleceğini sigorta yaptırarak bugünden teminat almak stresi ortadan kaldırarak sizi daha çok mutlu eder.

Tarih: 24.10.18
Gökyüzünün Kadim Dostları:Yıldızlar
Çalışma Saatleri Azalınca Verimlilik Artıyor
Bir Kap Su Çok Şey Değiştirir
Aracınızı Daracık Alanlara Bile Kolayca Park Edin
Bilimsel Olarak Kanıtlanmış, Kişiyi Mutlu Kılan 5 Alışkanlık